Piektdiena
26.04.2024
15:22
Kalendārs
«  Februāris 2015  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
1991.BDMB draugi
Meklēšana
Sociālie tīkli
Statistika

1991.gada barikāžu dalībnieku Mārupes biedrība (BDMB)

Sākums » 2015 » Februāris » 2 » Vēstures stunda Zaķusalā Rēzeknes 1.vidusskolas skolēniem
09:35
Vēstures stunda Zaķusalā Rēzeknes 1.vidusskolas skolēniem

Vēstures stunda Zaķusalā

27.janvāris plkst.8.00.

Rēzeknes 4.a un 4.b klases skolēni dodas sengaidītajā ekskursijā uz Rīgu. Ceļš tāls. Pirmais apskates objekts – Ķeguma HES, nākamais – Zaķusala. Zaķusala ne tikai kā apskates objekts, jo visi ir gatavi vēstures stundai par 1991.gada barikāžu notikumiem.

Kad izkāpjam no autobusa, mūs sagaida pirmais pārsteigums – cilvēki pie ugunskura un divi karogi. Viens – Latvijas Valsts karogs, otrs – mums nepazīstams. Vēlāk Jānis Ozols mums izstāsta, ka ir 1991.gada barikāžu dalībnieku Mārupes biedrība un šis ir biedrības karogs. Bērnu vērtējums īss: ”Skaists!”

Pie ugunskura Jānis Ozols mums pastāsta, kāpēc tika veidotas barikādes, kāpēc barikāžu dienās kurināja ugunskurus, cik daudz to bija, kāds bija cilvēku noskaņojums un, uz ko viņi bija gatavi, sargājot Latvijas Televīziju.

Te mēs arī uzzinām par citiem (arī traģiskajiem) 1991.gada barikāžu notikumiem Rīgā.

Bērniem interesanta izvēršas arī goda raksta pasniegšana jaunsargam Maksimam Bačuram. Atmiņā palika tas, ka jaunsargs teica nevis: „Paldies!”, bet „Augsim Latvijai!”

Izrādījās, ka lielākā daļa bērnu pirmo reizi redzēja tādu apģērbu kā vatenis, arī cepures pirms 24 gadiem ir bijušas savādākas.

Nākamais pārsteigums – Triju Zvaigžņu ordenis. Ja par tāda ordeņa esamību bērni bija dzirdējuši, tad tagad, pateicoties ordeņa īpašniekam Jānim Ozolam, ir iespēja to apskatīt. Tiek parādīta arī 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīme.

Bet pārsteigumi nebeidzas. Lai vēl vairāk mēs iejustos barikāžu dienu gaisotnē, tiekam cienāti ar garšīgiem pīrādziņiem un tēju.

Iespaidiem bagātā vēstures stunda ir galā, un mums jādodas uz nākamo apskates objektu, kaut gan pie ugunskura ļoti labprāt uzkavētos ilgāk.

Mēs, Rēzeknes 1.vidusskolas 4.a un 4.b klases skolēni, audzinātājas un vecāki, izsakām pateicību 1991.gada barikāžu dalībnieku Mārupes biedrībai, īpaši – Laurai Liepkalnei, Tatjanai Liepkalnei, Zigfrīgam Romkam, Aldonim Pladaram un jaunsargam Maksimam Bačuram par atsauksmi un sirsnīgo uzņemšanu Zaķusalā.

Vislielākais paldies 1991.gada barikāžu dalībnieku Mārupes biedrības valdes priekšsēdētājam, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalierim Jānim Ozolam par brīnišķīgi noorganizēto vēstures stundu Zaķusalā, par interesanto, aizraujošo un bērniem saprotamo stāstījumu.

Lai Jums veiksme un izturība, turpinot izglītot jauno paaudzi par tik nozīmīgajiem notikumiem mūsu valsts vēsturē kā barikāžu laiks 1991.gada janvārī.

 

No bērnu atsauksmēm pēc tikšanās ar barikāžu dalībniekiem:

 

„Bija ļoti interesanti klausīties Jāņa Ozola stāstīto par savu pieredzi barikādēs.” (Emerita)

„Diena bija auksta, bet mums nesala, jo bija interesanti.” (Rendijs)

„Man patika viss, bet it īpaši man patika, ka mēs dzērām tēju un ēdām pīrādziņus. Es jutos tā, it kā es būtu barikāžu dalībniece. Es agrāk nezināju, kāds izskatās Triju Zvaigžņu ordenis.” (Daniela)

Rēzeknes 1.vidusskolas skolotāja Ingrīda Medne

Skatījumu skaits: 902 | Pievienoja: osa | Reitings: 5.0/1
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]